Hai să vedeți ce i-au scris lui Katy Perry câteva organizații interesate de binele public.

Dragă Katy Perry,

Noi, organizațiile semnatare active în domeniul sănătății publice, îți scriem pentru a apela la tine să nu promovezi Pepsi către fanii tăi tineri.

Unul din trei copii și tineri americani sunt supraponderali sau obezi – studiile științifice au demonstrat că o cauză importantă pentru acestă stare este consumul excesiv de Pepsi, Coke sau alte băuturi cu zahăr. Creșterea consumului de băuturi zaharoase cu 1 sticlă pe zi crește cu circa 60 de procente și riscul ca acel copil să devină obez. Băuturile cu zahăr cresc și riscul de diabet, de presiune prea mare a sângelui și de boli de inimă.

Virginia Slims și alte companii de tutun au folosit vedete ale lumii mondene și modele pentru a arăta că fumatul e tare, sexy și rebel. Astăzi companiile de băuturi acidulate te folosesc pe tine și alte celebrități pentru a convinge tinerii că a bea băuturile lor e tare, sexy și rebel – așa se întâmplă, e clar, cu promoțiile rulate de Pepsi pentru filmul tău din concert și pentru albumul care urmează. Bea Pepsi și poți să fii la fel de cool precum Katy Perry este mesajul care ajunge la fani. Trăiește în prezent (nn – Live for now este sloganul Pepsi) și îngrijorează-te de consecințele asupra sănătății tale altădată.

Copiii te iubesc, Katy Perry. Ai milioane de tineri și tinere în rândurile KatyKats (nn – fanii lui Perry). Adorarea lor ți-a adus un succes comercial incredibil și bogăție. Dar ai și o responsabilitate enormă. Nu exploata popularitatea pe care o ai pentru a induce boli între fanii tăi.

Te rugăm, oprește-te.

 

Cu sinceritate,

Center for Science in the Public Interest

California Center for Public Health Advocacy

California Pan-Ethic Health Network

Latino Coalition for a Healthy California

Berkeley Media Studies Group

CCFC

Health Happens Here

Contextul e aici și ne spune, pe scurt, că Pepsi sprijină turneul lui Katy Perry și organizațiile de mai sus au cumpărat spațiu publicitar într-o revistă mondenă extrem de cunoscută, Variety, și au publicat această scrisoare.


Voi ce ziceți? Au vedetele responsabilitate față de fani? E ok să intervină niște organizații acolo unde părinții încă nu au făcut mare lucru? E ok să intervină print-o scrisoare publicată în presă și nu printr-o scrisoare transmisă direct, privat?

Articolul anteriorVideo: Anna Lesko feat. Pavel Stratan, „Leagănă barca”
Articolul următorDeorro – Yee