Vești bune pentru deținătorii de drepturi muzicale: pirateria online a început să scadă!

Conform unui studiu citat de The Independent

Pirateria în muzică s-a prăvălit cu 82,5 procente în ultimii patru ani în Norvegia, arată datele unei cercetări realizate de Ipsos MMI.

Ceea ce a dat apă la moară apărătorilor libertății online să susțină că nu legislația mai aspră este cea care va reduce pirateria, ci dezvoltarea serviciilor legale de download, care să nu fie costisitoare și să fie ușor de folosit.

Scăderea numărului de fișiere copiate ilegal online a fost legată de apariția alternativelor legale, cum ar fi serviciul de streaming Spotify pentru muzică și Netflix pentru filme, care oferă consumatorilor o experiență mai de încredere decât site-urile peer-to-peer.


Însă (doar nu credeați că e totul miere, nu?) organismul de reprezentare a „industriei de muzică înregistrată” din Marea Britanie, BPI, susține că nimic din toate acestea nu ar fi posibil fără …

… acțiune neîntreruptă împotriva pirateriei. Într-un caz exemplar, tribunalul a decis ca providerii de internet să blocheze The Pirate Bay.
Un alt factor care a jucat un rol în scăderea numărului de materiale piratate îl reprezintă închiderea în 2012 a site-ului Megaupload.

Probabil că adevărul e undeva la mijloc…

În alte știri, muzica e bună pe post de analgezic. Dacă asculți muzică nu te doare atât de tare când ți se face o injecție.

Copiii care ascultau muzică în timpul unei injecții intravenoase au fost mai puțin stresați decât copiii care nu ascultau muzică, arată un studiu recent din Canada.
Și studii anterioare au arătat că muzica reduce semnificativ durerea și nervozitatea din timpul intervențiilor medicale.

Sursa: Reuters


Deci, sfatul de vineri: dacă ai drum la doctor, fă bine și ia-ți căștile și playerul cu tine.

lant

Articolul anteriorMooz și artiștii. O declarație (poate) necesară.
Articolul următorTop 16, ediția 34