Doi tineri au făcut-o lată: au filmat un clip la Phenian, în Coreea de Nord, cea comunistă și închisă lumii libere.

Finanțați de o campanie pe Kickstarter și de un investitor american, Pacman (19 de ani) și Peso (20 de ani), doi rapperi americani în căutarea afirmării, au făcut o vizită chipurile turistică în Coreea de Nord în noiembrie 2013 și anul aceasta, chiar înainte de ziua de naștere a conducătorului suprem, Kim Jong-un, au pus clipul pe youtube.

Și-au ascuns intențiile sub umbrela unei vizite turistice în țările asiatice, așa că au vizitat, înainte de a ajunge la Phenian, China, Mongolia și Hong Kong. Cu toate că în presa occidentală s-a povestit de planul lor, autoritățile nu i-au monitorizat prea tare; mai mult, pentru clip și-au adus ceva haine speciale, de spectacol, în special din mătase, și ghizilor oficiali nu li s-a părut ciudat că în mijlocul iernii vizitatorii aceștia erau îmbrăcați așa subțire. :))

Într-un reportaj exclusiv din The Guardian, povestea e cam așa:

În fiecare zi, Pacman și Peso se urcau într-un autocar turistic și mergeau să viziteze destinații aprobate de autorități, împreună cu ghizi stabiliți de guvern. Ca să nu atragă atenția, au folosit o cameră video de dimensiuni reduse și au filmat scurte secvențe pentru clip de fiecare dată când supraveghetorii nu erau atenți. Nu s-a pus problema de microfoane, monitoare, muzică în fundal, așa că au fost nevoiți să improvizeze. Paco spune: Muzica era în capul nostru și doar dădeam din gură. Am muncit non-stop.

Nici temperaturile sub 0 grade nu i-au ajutat. În clădirile în care au intrat nu era căldură și hainele de mătase nu au fost deloc potrivite. Pacman ne-a povestit: Unul din nord coreeni mi-a dat haina sa. L-am întrebat dacă să i-o dau înapoi, s-a uitat la mine și mi-a zis „lasă, ține-o pe tine noaptea asta”.


Iată și ce-a ieșit din vizita lor: primul clip muzical din istorie filmat în Coreea de Nord – Pacman & Peso, Escape to North Korea

[Dacă citiți de pe un dispozitiv mobil și nu puteți vedea clipul, click aici și se rezolvă.]


Oare autoritățile comuniste nord-coreene au fost atât de visătoare încât nu s-au prins de ce se întâmplă sau, de fapt, o fi fost parte dintr-un plan de propagandă făcută pe banii occidentalilor?

Articolul anteriorAdele stabilește noi recorduri în muzica digitală
Articolul următorVideo: Brighi, „Te-am iubit”