Între varietățile sonore care strâng audiențe prin alte părți ale globului, dar sunt aproape necunoscute la noi în țară, probabil că nu există vreuna care să fie mai importantă pentru industria muzicală decât muzica country. Am auzit cu toții de ea, o știm din filmele americane despre Vestul mai mult sau mai puțin sălbatic. Dar câți am ascultat-o în ultima vreme?

Puțin istoric

Genul a apărut la Nashville, are rădăcini diverse și modul în care am aflat noi de el este, probabil, prin articole care vorbeau de influența asupra rock-and-roll-ului, în particular asupra rădăcinilor country ale muzicii lui Elvis.

Sigur, clădirea din stânga este cea în care a luat naștere mișcarea populară ce avea să ajungă cunoscută sub numele muzică country. Clădirea este Auditoriul Ryman, cea mai mare clădire de spectacole cu public din Nashville la începutul secolului al XIX-lea și este celebră pentru că aici a ajuns să se realizeze live emisiunea radio Grand Ole Opry în 1943. Cânt te uiți la lista de legende ale muzicii care au trecut prin emisiune (deci și prin clădire) – Elvis Presley, Johnny Cash, Hank Williams, Minnie Pearl, Marty Robbins – înțelegi de ce clădirea este supra-numită Locul de naștere al muzicii country.

 

Punte peste ani

Ei, anii au trecut, muzica a evoluat. Probabil că din genurile muzicale ale anilor ’40 (exceptând, desigur, muzica clasică) singurul care încă mai are priză la public este genul despre care vorbim astăzi. Dar a rămas la fel?

Câți din cunoscuții voștri știu că Lady Antebellum, de care sigur au auzit, este considerată o formație care aparține genului country? Fără să fim conștienți de asta, muzica country mai răzbate și pe la noi, dar doar sporadic. Ieri s-au acordat în SUA premiile muzicii country (lista lor este mai jos în articol; puteți să vă duceți direct la ea dând click aici, dar pierdeți un pic din poveste), prilej pentru noi să vă invităm la a asculta un pic de muzică country contemporană.

 

Luke Bryan

Deci, dragi prieteni, unul dintre câștigători este Luke Bryan, a câștigat premiul pentru cel mai bun video al unui bărbat. Povestea melodiei sale, I Don’t Want This Night To End, este cea a unei aventuri de o noapte care … ei, asta nu știm, poate va continua, poate nu. Până atunci, Luke Bryan a cântat despre cum s-a simțit în noaptea aceea și cum și-a adus aminte ce i-a spus femeia: poate se vor mai vedea, poate nu. Avem peisaje minunate, avem fân, avem camionete, toate ingredientele clasice ale muzicii country. Avem o femeie frumoasă și un bărbat simpatic (sau putem să spunem și că avem o femeie simpatică și un bărbat frumos, nu?), o aventură, tot ce ne trebuie pentru a ne gândi la vacanță.

Acum, ascultați și spuneți-ne dacă vi se pare că melodia aceasta intră în întregime în ceea ce știam noi cu toții, tradițional, că înseamnă muzica country.

[Dacă citiți de pe un dispozitiv mobil și nu puteți vedea clipul, click aici și se rezolvă.]


Pentru că v-am promis, iată și câștigătorii premiilor acordate

Carrie Underwood, „Good Girl” – video of the year

Luke Bryan, „I Don’t Want This Night to End” – male video of the year

Lady Antebellum, „We Owned The Night” – group video of the year

Sugarland, „I Got You” – duo video of the year

Miranda Lambert, „Over You” – female video of the year

Scotty McCreery, „The Trouble With Girls” – USA weekend breakthrough video of the year

Brad Paisley și Carrie Underwood, „Rescue Me” – collaborative video of the year

Jason Aldean, „Tattoos On This Town” de la 2011 CMT Artists Of The Year – CMT performance of the year


Puștiul Scotty McCreery cântă despre problemele pe care le are cu fetele, s-ar putea să vă placă.

Citiți la ABCnews, Time, Billboard.

Sursa foto aici.


 

Articolul anteriorDavid Guetta despre diferențele între Ibiza și Las Vegas
Articolul următorRăzbunarea lui Tupac?