Cu multă culoare și cu un ținut al legendelor, Coldplay (cu ajutorul lui Beyoncé și Avicii) ne invită în magia indiană.

„Hymn For The Weekend” se vede la MoozHits și MoozHD.

Informații


Chris Martin (vocalul trupei Coldplay) se urcă într-o rișcă indiană pentru a ajunge într-un cinematograf cam prăpădit, unde urmărește o înregistrare cu Beyoncé împodobită cu bijuterii tradiționale indiene, într-un decor colorat plin cu flori.
Pe parcurs vede călugări hindu, prafuri colorate, locuri de rugăciune și alte elemente sacre și tradiționale ale culturii indiene.


Mulți au apreciat clipul. Unora, însă, li s-a părut că promovează stereotipuri reducționiste despre cultura din India, așa că trio-ul Coldplay, Beyoncé și Avicii (a avut rol de producător al piesei) a fost acuzat că tratează lipsit de respect istoria importantă a acestei părți importante a lumii.

Billboard a discutat cu Yaron Yashinski, șeful unui studio de efecte vizuale din Tel Aviv, cel care (paradoxal?) este responsabil de efectele acestui clip. Da, pare a fi un clip mondial: filmat în Mumbay, cântat de americani, produs de un suedez, montat în Israel!

Yashinski a fost întrebat ce părere are despre discuția privind importul cultural de suprafață (acuzațiile au privit, în ultimii ani, și pe Iggy Azalea, și pe Major Lazer). Răspunsul lui:

Am urmărit și eu un pic comentariile. Am văzut că sunt și indieni care consideră că clipul face un portret frumos al țării lor.
E un clip cu milioane de vizualizări, sigur că vor fi și oamenii care nu îl vor aprecia.
Cred că discuția e importantă, dar în acest caz nu e nimic care să nu fie extrem de respectuos la adresa culturii indiene.

Clipul a fost inițiat tocmai din respect și apreciere. Ben (nn: e vorba de Ben Mor, regizorul clipului) nu se rezumă la partea vizuală, ci și la subtext. Iar subtextul e făcut cu mult respect.
Pentru Ben India este un tărâm minunat, vizual, plin de atmosferă mistică și merită să fie redat pentru istorie.
Chiar și când am avut de adăugat steaguri în clip (și pentru steaguri am făcut documentare zile de-a rândul), am folosit steaguri identice celor folosite de călugări – forma, broderiile, ba chiar și culoarea portocalie la care am apelat a trebuit să fie o anume nuanță de portocaliu.


Ce a ieșit vedeți singuri, dați un play mai jos.

Video: Coldplay, Hymn For The Weekend

[Dacă citiți de pe un dispozitiv mobil și nu puteți vedea clipul, click aici și se rezolvă.] 


Articolul anteriorMoozRo: Claudia Pavel feat Dante Thomas, „A Guy Like You”
Articolul următorTop 16 MoozDance, ediția 23 (rezultate)