AKB48 este o senzație a muzicii japoneze. Un grup imens de fete adolescente și puțin peste 20 de ani care cântă și dansează. Să fim corecți, fetele sunt o senzație mondială, căci au intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „cea mai mare trupă de muzică pop”.

AKB48, poză din 2009, dintr-un concert la Paris

Vorbim despre 64 de fete care cântă zilnic. Faptul că sunt împărțite în 4 echipe (numite inventiv A, K, B și 4) ajută să nu obosească. Și să ajungă și la școală, desigur. După o vârstă, fetele absolvă și ies din trupă, altele mai tinere le iau locul.

Fenomen social

În Japonia fenomenul e impresionant: se țin audiții pentru a intra în trupă, fanii decid, prin concurs, care va fi următorul single al trupei și biletele la concertele lor se acordă pe bază de tragere la sorți, atât de mare e cererea. Dacă aveți în plan să vizitați Japonia, există o procedură specială pentru străni, detaliată aici în limba engleză; se acordă, pentru cei norocoși și prevăzători, 6 locuri la fiecare spectacol.

Există reality-show, desene manga și tot arsenalul de promovare pentru o trupă cu așa impact.

Să revenim la fete: sunt alese după criterii stricte. Trebuie să fie cuminți și să nu aibă iubiți.

Succes comercial

Cât de cuminți sunt fetele? Păi ia priviți reclama de mai jos și făceți-vă singuri o părere.

[Dacă citiți de pe un dispozitiv mobil și nu puteți vedea clipul, click aici și se rezolvă.]


Ca să știți, ele au declarat:

De obicei noi nu ne apropiem așa de mult una de fața alteia, așa că am fost destul de emoționate în timpul filmărilor.

 

Succes comercial? Desigur că pentru reclamă au luat bani frumoși, dar dacă mai spunem că în 2011 au ocupat în Japonia toate primele 5 locuri ale topului de vânzări de single-uri e suficient? Au vândut, în total, peste 11 milioane de albume, ceea ce e impresionant, orice alte păreri am avea.

 

Muzica?

Voi ne spuneți dacă vă place.
Dar, când o zi așa frumoasă este ziua în care se dă BAC-ul oral la română, parcă am prefera să fim pe plajă, cu niste japoneze drăguțe, în costum de baie, care să cânte și să danseze, nu?

[Dacă citiți de pe un dispozitiv mobil și nu puteți vedea clipul, click aici și se rezolvă.]


 


Site-ul oficial AKB48 (varianta în limba engleză).


Sursa foto aici.


Pentru că bănuim că vreți să vedeți, aici găsiți niște poze de la filmarea reclamei de mai sus.